căutare personalizată

DESPRE GICA CONTRA

miercuri, 10 februarie 2010

CARLOS, PLEŞIŢĂ, MERCE ŞI RADIO EUROPA LIBERĂ

În recentul documentar regizat magistral de către Alexandru Solomon şi intitulat ,,Cold Waves-război pe calea undelor’’, apar unele mărturisiri extraordinare pentru istoria recentă a României, referitoare la Radio România Liberă şi mai ales la persoanele care au fost creierul opresiunii la adresa vocilor ascultate sub plapumă de către zeci de mii de români (Nestor Ratesh, Monica Lovinescu, Emil Hurezeanu, Andrei Voiculescu sau Neculai Constantin Munteanu).

Documentarul trage un semnal de alarmă şi arată pentru cei de generaţie tânără, şi nu numai, fapte greu de imaginat, curaj dintr-o parte a baricadei şi cinism şi perfidie venite din cealaltă parte. Apar nume grele, sunt dovedite pe faţă personaje ca Ilie Merce, fost colonel în securitate şi în prezent membru PRM, însărcinat să ,,se ocupe’’ de cei care ascultau clandestin REL şi de absolut orice persoană care avea cât de cât de-a face cu respectivul post de radio. La fel ca şi în cazul lui Ristea Priboi, torţionar dovedit şi acuzat de mai mulţi participanţi la greva de la Braşov, înainte de revoluţie şi care călătoreşte bine-mersi prin întreaga lume, nici în cazul lui Merce sau a colegilor dumnealui ,,de breaslă’’ (grupul Eter, cum erau cunoscuţi) nu s-a luat nicio măsură. În România anului 2008, unde majoritatea liderilor politici sunt fie foşti securişti sau persoane care au avut legături cu mai marii securităţii, creându-şi astfel, prin accesul la informaţii, averi immense, este evident că nu se va lua nicio măsură.

Alo, aici Carlos Şacalul

Interviul telefonic pe care Ilich Ramirez Sanchez îl acordă regizorului este pur şi simplu năucitor. Carlos Şacalul declară dezinvolt despre generalul Pleşiţă: ,,Este un tip simpatic, care bea de stinge. Ne-am înteles bine pentru că aveam amândoi spirite latine (…) Mi-a făcut cadou două puşti sovietice’’. Se presupune că Pleşiţă, în calitatea sa de fost şef al Departamentului de Informaţii Externe al fostei Securităţi ar fi negociat cu vestitul terorist, asasinarea dizidenţilor români de la REL. Comentariile sunt de prisos.

Adrian Fugaciu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu